Jednohubky

18 geniálnych trikov, ktoré vám pomôžu udržať ovocie a zeleninu čerstvé

Už ste sa niekedy pozreli do chladničky alebo na poličku a našli ste tam ovocie či zeleninu v nie príliš oku lahodiacom stave? Poprípade už úplne nevhodnú na konzumáciu? Takmer všetci robíme rovnaké chyby pri ich skladovaní a míňame tak zbytočne veľa peňazí za jedlo, ktoré aj tak nakoniec skončí v koši.

Avšak, existuje mnoho spôsobov ako sa tomuto vyhnúť. Redakcia Vedeli ste, že? pre vás zozbierala niektoré z najlepších, ktoré vám pomôžu udržať ovocie a zeleninu čerstvé po dlhšiu dobu.


1

Pred uskladnením nič neumývajte

Skladovanie_01

img: Mariamichelle, pixabay.com

Pre niektorých to môže znieť síce trochu zvláštne, ale v skutočnosti je lepšie ovocie a zeleninu pred uskladnením neumývať. Ak sú plody špinavé, stačí ich pretrieť suchou handričkou či utierkou. Umývaním vo vode im môžete odstrániť prirodzenú obranu proti plesniam a hnilobe.


2

Ovocie a zelenina preferujú suché prostredie

Skladovanie_02

img: marinmamacooks.com

Vo vlhkosti môžu niektoré druhy ovocia a zeleniny splesnivieť. Dobrým trikom, ako sa tomuto vyvarovať, je umiestnenie papierovej utierky do nádoby s plodmi. Tá absorbuje prebytočnú vlhkosť a zabráni hnilobe.


3

Ako správne skladovať avokádo

Skladovanie_03

img: wikihow.com

Nezrelé avokádo by sa malo skladovať v hrubom papierovom vrecku alebo novinách a udržiavať pri izbovej teplote kým nedozrie. Následne by sa malo preložiť do plastového vrecku a vložiť do chladničky.


4

Niektoré druhy ovocia a zeleniny do chladničky nepatria

Skladovanie_04

img: TBIT, pixabay.com

Paprika, uhorky a paradajky by mali byť skladované pri izbovej teplote. Papriky strácajú svoju pružnú konzistenciu ak sú uchovávané v chlade. Uhorky a paradajky sa zas môžu v chladničke stať slizkými.

Ovocie a zelenina by nemali byť uchovávané v chladničke pokiaľ nie sú zrelé. V opačnom prípade zhnijú skôr než dozrejú.


5

Zabaľte stopky od banánov

Skladovanie_05

img: Stephanie, somewhatsimple.com

Ak banány skladujete v chladničke, rýchlo sčernejú a stratia chuť. Najlepšie je ich skladovať pri izbovej teplote, avšak so stopkou zabalenou v potravinovej fólii.


6

Skladujte ošúpanú a nakrájanú zeleninu vo vode

Skladovanie_06

img: pinbrowser.com

V skutočnosti si môžete na dlhšiu dobu uchovať aj ošúpanú a nakrájanú zeleninu, ako mrkva a zeler. Stačí ich vložiť do nádoby s vodou a vložiť do chladničky.


7

Ovocie a zeleninu skladujte v teplejšej časti chladničky

Skladovanie_07

img: popsugar.com

Čím nižšia teplota, tým náročnejšie si ovocie a zelenina udržujú arómu a čerstvosť. Ak chcete aby chutili dobre aj po dlhšom čase, skladujte ich na spodku chladničky v priehradke na zeleninu. Na tomto mieste je teplota mierne vyššia.


8

Niektoré druhy ovocia a zeleniny by nemali byť skladované spoločne

Skladovanie_08

img: Alexas_Fotos, pixabay.com

Niektoré druhy ovocia a zeleniny začnú uvoľňovať etylén, keď dozrejú. Sú to napríklad banány, marhule, melóny (nie červený), hrušky, slivky, mangá a paradajky.

Iné druhy ovocia a zeleniny sú na etylén citlivé. Sú to napríklad jablká, baklažán, červený melón, zemiaky, tekvica, mrkva a brokolica. Ak ich umiestnite spoločne s prvou kategóriou, začnú hniť rýchlim tempom. Čiže je najlepšie tieto dve skupiny skladovať oddelene.


9

Cibuľa a zemiaky by sa mali skladovať oddelene

Skladovanie_09

img: deringhall.com

Ak uložíte cibuľu a zemiaky na rovnaké miesto, začnú im klíčiť výhonky a stanú sa nepoužiteľnými. Skladujte ich preto na oddelených miestach.


10

Cesnak a cibuľa milujú tmavé miesta

Skladovanie_10

img: theyummylife.com

Najlepší priateľ cesnaku a cibule je tma. Ak nemáte k dispozícii tmavý priestor, môžete ich skladovať v papierovom vrecku. Doň musíte vyrezať diery, ktorými bude prúdiť vzduch. Týmto spôsobom ich môžete skladovať takmer všade a stále splniť ich potrebu tmy.


11

Zemiaky sa na slnku pokazia

Skladovanie_11

img: lehtta1, pixabay.com

Nikdy by ste nemali zemiaky pri skladovaní vystavovať priamemu slnku. Nielenže začnú hniť, ale môžu sa stať aj nebezpečnými. Najlepšie je ich uložiť na suchom a tmavom mieste alebo v drevených/plastových boxoch alebo košoch.


12

K zemiakom pridajte pár jabĺk

Skladovanie_12

img: guardachevideo.it

Ak k zemiakom pridáte jedno či dve jablká, zemiaky vám zostanú dlhšie čerstvé.


13

Špargľa by mala byť skladovaná ako kytica kvetov

Skladovanie_13

img: thetoddanderinfavoritefive.com

Špargľa by sa mala skladovať v pohári naplnenom vodou. Akoby ste aranžovali kyticu. Takto zostane čerstvá po dlhšiu dobu.


14

Brokolica a karfiol milujú vlhkosť

Skladovanie_14

img: Satapat/shutterstock.com

Brokolicu by ste mali skladovať v pohári s čerstvou vodou a následne ju zakryť vlhkým uterákom. Pravidelne by ste mali meniť vodu v pohári a vlhčiť uterák.

Karfiol by ste mali zabaliť do vlhkého uteráku alebo do potravinovej fólie s pár dierami pre vetranie.


15

Zelenina skladovaná pri izbovej teplote potrebuje prúdenie vzduchu

Skladovanie_15

img: via pinterest.com

Zelenina by nemala byť zavretá v skrini. Pokazí sa rýchlejšie.

Namiesto toho, je lepšie ju uskladniť v drevených alebo plastových boxoch s dobrou ventiláciou. Alebo v podstate kdekoľvek, kde budú vystavené miernemu prúdeniu vzduchu.


16

Zeler zabaľte do tenkého alobalu

Skladovanie_16

img: casasmaxima.com.br

Ak zabalíte zeler do alobalu a vložíte ho do chladničky, vydrží vám dlhšie. Pokiaľ ho uskladníte v plaste, stratí svoju chuť a konzistenciu.


17

Paradajky by mali byť skladované stonkou smerujúcou nahor

Skladovanie_17

img: ErikaWittlieb, pixabay.com

Oblasť okolo stopky je pre paradajky najchúlostivejšia. Je to miest, kde začnú plesnivieť. Takže pokiaľ uložíte paradajky stopkami nahor, vydržia vám dlhšie.


18

Hrozno zostane čerstvé ak ho skladujete v polyetylénovom vrecku

Skladovanie_18

img: via reddit.com

Hrozno sa neskazí tak rýchlo a tiež zostane šťavnaté a čerstvé, pokiaľ ho vložíte do polyetylénového vrecka alebo potravinovej fólii a umiestnite ho do chladničky.

Taktiež by ste ich nemali skladovať v jednom obrovskom zväzku. Týmto spôsobom sa spodné bobule rozdrvia.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť