Už ste sa niekedy pozreli do chladničky alebo na poličku a našli ste tam ovocie či zeleninu v nie príliš oku lahodiacom stave? Poprípade už úplne nevhodnú na konzumáciu? Takmer všetci robíme rovnaké chyby pri ich skladovaní a míňame tak zbytočne veľa peňazí za jedlo, ktoré aj tak nakoniec skončí v koši.
Avšak, existuje mnoho spôsobov ako sa tomuto vyhnúť. Redakcia Vedeli ste, že? pre vás zozbierala niektoré z najlepších, ktoré vám pomôžu udržať ovocie a zeleninu čerstvé po dlhšiu dobu.
1
Pred uskladnením nič neumývajte
img: Mariamichelle, pixabay.com
Pre niektorých to môže znieť síce trochu zvláštne, ale v skutočnosti je lepšie ovocie a zeleninu pred uskladnením neumývať. Ak sú plody špinavé, stačí ich pretrieť suchou handričkou či utierkou. Umývaním vo vode im môžete odstrániť prirodzenú obranu proti plesniam a hnilobe.
2
Ovocie a zelenina preferujú suché prostredie
img: marinmamacooks.com
Vo vlhkosti môžu niektoré druhy ovocia a zeleniny splesnivieť. Dobrým trikom, ako sa tomuto vyvarovať, je umiestnenie papierovej utierky do nádoby s plodmi. Tá absorbuje prebytočnú vlhkosť a zabráni hnilobe.
3
Ako správne skladovať avokádo
img: wikihow.com
Nezrelé avokádo by sa malo skladovať v hrubom papierovom vrecku alebo novinách a udržiavať pri izbovej teplote kým nedozrie. Následne by sa malo preložiť do plastového vrecku a vložiť do chladničky.
4
Niektoré druhy ovocia a zeleniny do chladničky nepatria
img: TBIT, pixabay.com
Paprika, uhorky a paradajky by mali byť skladované pri izbovej teplote. Papriky strácajú svoju pružnú konzistenciu ak sú uchovávané v chlade. Uhorky a paradajky sa zas môžu v chladničke stať slizkými.
Ovocie a zelenina by nemali byť uchovávané v chladničke pokiaľ nie sú zrelé. V opačnom prípade zhnijú skôr než dozrejú.
5
Zabaľte stopky od banánov
img: Stephanie, somewhatsimple.com
Ak banány skladujete v chladničke, rýchlo sčernejú a stratia chuť. Najlepšie je ich skladovať pri izbovej teplote, avšak so stopkou zabalenou v potravinovej fólii.
6
Skladujte ošúpanú a nakrájanú zeleninu vo vode
img: pinbrowser.com
V skutočnosti si môžete na dlhšiu dobu uchovať aj ošúpanú a nakrájanú zeleninu, ako mrkva a zeler. Stačí ich vložiť do nádoby s vodou a vložiť do chladničky.
7
Ovocie a zeleninu skladujte v teplejšej časti chladničky
img: popsugar.com
Čím nižšia teplota, tým náročnejšie si ovocie a zelenina udržujú arómu a čerstvosť. Ak chcete aby chutili dobre aj po dlhšom čase, skladujte ich na spodku chladničky v priehradke na zeleninu. Na tomto mieste je teplota mierne vyššia.
8
Niektoré druhy ovocia a zeleniny by nemali byť skladované spoločne
img: Alexas_Fotos, pixabay.com
Niektoré druhy ovocia a zeleniny začnú uvoľňovať etylén, keď dozrejú. Sú to napríklad banány, marhule, melóny (nie červený), hrušky, slivky, mangá a paradajky.
Iné druhy ovocia a zeleniny sú na etylén citlivé. Sú to napríklad jablká, baklažán, červený melón, zemiaky, tekvica, mrkva a brokolica. Ak ich umiestnite spoločne s prvou kategóriou, začnú hniť rýchlim tempom. Čiže je najlepšie tieto dve skupiny skladovať oddelene.
9
Cibuľa a zemiaky by sa mali skladovať oddelene
img: deringhall.com
Ak uložíte cibuľu a zemiaky na rovnaké miesto, začnú im klíčiť výhonky a stanú sa nepoužiteľnými. Skladujte ich preto na oddelených miestach.
10
Cesnak a cibuľa milujú tmavé miesta
img: theyummylife.com
Najlepší priateľ cesnaku a cibule je tma. Ak nemáte k dispozícii tmavý priestor, môžete ich skladovať v papierovom vrecku. Doň musíte vyrezať diery, ktorými bude prúdiť vzduch. Týmto spôsobom ich môžete skladovať takmer všade a stále splniť ich potrebu tmy.
11
Zemiaky sa na slnku pokazia
img: lehtta1, pixabay.com
Nikdy by ste nemali zemiaky pri skladovaní vystavovať priamemu slnku. Nielenže začnú hniť, ale môžu sa stať aj nebezpečnými. Najlepšie je ich uložiť na suchom a tmavom mieste alebo v drevených/plastových boxoch alebo košoch.
12
K zemiakom pridajte pár jabĺk
img: guardachevideo.it
Ak k zemiakom pridáte jedno či dve jablká, zemiaky vám zostanú dlhšie čerstvé.
13
Špargľa by mala byť skladovaná ako kytica kvetov
img: thetoddanderinfavoritefive.com
Špargľa by sa mala skladovať v pohári naplnenom vodou. Akoby ste aranžovali kyticu. Takto zostane čerstvá po dlhšiu dobu.
14
Brokolica a karfiol milujú vlhkosť
img: Satapat/shutterstock.com
Brokolicu by ste mali skladovať v pohári s čerstvou vodou a následne ju zakryť vlhkým uterákom. Pravidelne by ste mali meniť vodu v pohári a vlhčiť uterák.
Karfiol by ste mali zabaliť do vlhkého uteráku alebo do potravinovej fólie s pár dierami pre vetranie.
15
Zelenina skladovaná pri izbovej teplote potrebuje prúdenie vzduchu
img: via pinterest.com
Zelenina by nemala byť zavretá v skrini. Pokazí sa rýchlejšie.
Namiesto toho, je lepšie ju uskladniť v drevených alebo plastových boxoch s dobrou ventiláciou. Alebo v podstate kdekoľvek, kde budú vystavené miernemu prúdeniu vzduchu.
16
Zeler zabaľte do tenkého alobalu
img: casasmaxima.com.br
Ak zabalíte zeler do alobalu a vložíte ho do chladničky, vydrží vám dlhšie. Pokiaľ ho uskladníte v plaste, stratí svoju chuť a konzistenciu.
17
Paradajky by mali byť skladované stonkou smerujúcou nahor
img: ErikaWittlieb, pixabay.com
Oblasť okolo stopky je pre paradajky najchúlostivejšia. Je to miest, kde začnú plesnivieť. Takže pokiaľ uložíte paradajky stopkami nahor, vydržia vám dlhšie.
18
Hrozno zostane čerstvé ak ho skladujete v polyetylénovom vrecku
img: via reddit.com
Hrozno sa neskazí tak rýchlo a tiež zostane šťavnaté a čerstvé, pokiaľ ho vložíte do polyetylénového vrecka alebo potravinovej fólii a umiestnite ho do chladničky.
Taktiež by ste ich nemali skladovať v jednom obrovskom zväzku. Týmto spôsobom sa spodné bobule rozdrvia.