New York Times píše o Slovensku: Región čakajúci na žiaru reflektorov

V slávnom New York Times sa objavila správa o slovenskom vinohrade, nachádzajúcom sa na juhovýchode našej krajiny, v obci Malá Tŕňa.

Svetové vinice v Taliansku alebo Francúzsku ročne navštívi státisíce turistov najmä vďaka reklame, ktorá ich predáva. Vinice v Malej Trnej sa snažia preraziť najmä vďaka svojej kvalite a jedinečnosti. Slovenský Tokaj je jedným z najkvalitnejších vinárskych oblastí sveta. Zároveň patrí k jednému z najmenších vinohradníckych oblastí na svete, podľa miestnych producentov vína má iba 2241 akrov.

21SLOVAKIA5-master675
img: Stefano Buonamici for The New York Times

Tradičná rybacia polievka a tokajské víno

Aj napriek malej publicite, Slovenský Tokaj navštívilo veľa zahraničných prezidentov i súčasný prezident Andrej Kiska. V minulosti bol ospevovaný mnohými pápežmi, cisármi, spisovateľmi i skladateľmi. „Je to neobjavený klenot,“ povedal Jaroslav Macík, ktorý je súčasťou druhej generácie vinárov, ktorí začali svoje podnikanie v tomto regióne po nežnej revolúcii.

Tajomstvo sladkých vín je huba Botrytis cinerea s ušľachtilou plesňou, ktorá napáda hrozno vo vlhkom počasí. Preto majú putňové vína tmavo-medovú farbu a rozmanitú chuť. Proces výroby vína spočíva v tradičnej kvasnej technológii. Víno zreje v dubových sudoch s malými otvormi na vrchu, ktoré umožňujú prechod kyslíka. Na stenách pivníc rastie tmavá pleseň pripomínajúca tmavú srsť.

„Pohlcuje alkoholické výpary, ktoré sa odparujú z vínnych sudov. Slúži to na tlmenie zápachu v pivnici a prispieva k vytvoreniu jedinečnej mikroklímy pre tokajské vína,“ upresnila vinárka Mária Macíková z Malej Tŕne.

21SLOVAKIA2-master675
img: Stefano Buonamici for The New York Times

Ochutnávka vín

Víno začali vyrábať od 15. storočia, kedy ľudia objavili priaznivý vplyv chladných pivníc. Pôvodne ich vykopali ako úkryt pred inváziou Tatárov, napokon ich začali využívať ako sklad zeleniny a kvaseného vína. Vinárska oblasť bola zapísaná do Slovenského národného Fondu kultúrneho dedičstva.

„Tieto vína môžu zrieť vo fľašiach ešte veľmi dlho. Ochutnal som výber z roku 1930, ktorý bol v perfektnom stave,“ podotkol Daniel Ercsey. Budúcnosť tokajského vína bude spočívať v odrode ľahších suchých vín, hoci vinári čelia ťažkej úlohe, oživiť vinársku slávu z minulosti. „Tokajské víno, najmä to sladké,  patrí k najvyhľadávanejším a najdrahším vínam. Úlohou je získať renomé, ktoré bolo vážne poškodené v časoch komunizmu,“ na záver dodal Ercsey.

21SLOVAKIA4-master675
img: Stefano Buonamici for The New York Times

Hrozno dozrievajúce na slnku

21SLOVAKIA3-master675
img: Stefano Buonamici for The New York Times

Vyhliadková veža, Malá Tŕňa

.src

 

 

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť