Nezaradené

Sme to, čo jeme? Tvar potravín nie je až taká náhoda

Hippokrates povedal: „Nech je tvoja strava tvojim liekom a tvoj liek tvojou stravou“. Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. Jedlo je pre naše telo zdrojom živín a energie, a je len na nás, ako sa budeme o seba starať, či si doprajeme zdraviu prospešné vitamíny alebo nie. Tvar niektorých potravín nám môže dopomôcť, pretože pripomína orgány, pre ktoré sú prospešné. Je fascinujúce, že len pohľad na isté ovocie a zeleninu nám toho toľko prezradí. Tu je príklad desiatich z nich:

1. Grapefruit – prsník

Grapefruity, pomaranče a iné citrusy sa podobajú na ženské mliečne žľazy. Pomáhajú pohybu lymfy v prsiach. Podľa Dr. Moulavi, grapefruity obsahujú látky zvané limonoidy, ktoré zabraňujú šíreniu rakovinových buniek v prsníkoch.

images

2. Vlašské orechy – mozog

Vlašské orechy sa na ľudský mozog nielen podobajú, ale taktiež sú považované za potravinu, ktorá je preň prospešná. Sú zdrojom omega-3 mastných kyselín a obsahujú viac antioxidantov, kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamínu E ako ktorýkoľvek iný orech. Je veľmi dôležité vlašské orechy dôkladne namočiť a prepláchnuť (tak ako aj iné druhy orechov), aby sa odstránili fytáty a aktívne enzýmy pre optimálne vstrebávanie živín.

walnut-brain2

3. Mrkva – oko

Pri pohľade na plátok mrkvy je každému jasné, že sa podobá na oko. Dokonca má aj línie, ktoré vyzerajú presne ako dúhovka. Betakarotén, ktorý jej dodáva oranžovú farbu, pomáha udržiavať zdravý zrak, chráni pred makulárnou degeneráciou ( postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia) a rozvojom katarakty (sivým zákalom).

3

4. Zeler – kosť

Stonka zeleru nielenže pripomína kosť, ale má na ňu aj priaznivé účinky. Zeler obsahuje kremík, ktorý kostiam dodáva pevnosť. Zaujímavý je fakt, že kosti aj zeler sú tvorené 23% sodíka.

Celery-BoneFoods

5. Paradajka – srdce

Paradajky sa podobajú na srdce viac ako ktorékoľvek iné ovocie. Sú nabité lykopénom (silný antioxidant), ktorý je vhodný pre srdce a krv. Bolo preukázané, že užívaním lykopénu sa znižuje riziko srdcových ochorení. Paradajky sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je pre zdravé srdce takisto zásadný.

5687467474_36be6e3e3d

6. Huba – ucho

Plátok huby má tvar pripomínajúci ľudské ucho. Obsahujú vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre prevenciu proti strate sluchu.

doctrine-ear

7. Avokádo – maternica

Avokáda sa podobajú na maternicu. Bolo preukázané, že vyrovnáva množstvo hormónov a slúži ako prevencia proti rakovine krčka maternice. A hádajte čo! Presne tak, ako dieťaťu trvá 9 mesiacov plne sa vyvinúť, tak dlho trvá aj avokádu, kým sa z kvetu stane zrelé ovocie.

bodyparts-doctrine-of-signatures1-633x396

8. Zázvor – žalúdok

Zázvor je veľmi podobný žalúdku. Stáročia bol používaný ako prírodný liek na udržiavanie zdravého žalúdka. Gingerol ako zložka zázvoru, vďaka ktorému je tak účinný, je zaradený kvôli schopnosti zabrániť nevoľnosti a zvracaniu v databáze USDA fytochemikálií.

3839238_f5c88fc8-604x378

9. Hrozno – pľúca

Hrozno, najmä sorta červeného hrozna, vyzerá ako pľúcne mechúriky. Tie umožňujú kyslíku prejsť z pľúc do krvného obehu. Strava s vysokým obsahom čerstvého hrozna preukázala, že znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc. Kôstky hrozna zároveň obsahujú chemickú látku nazvanú proanthocyanidin, ktorý môže znížiť závažnosť nábehu na astmu.

grapes

10. Sladký zemiak – pankreas

Sladké zemiaky pomáhajú pankreasu robiť svoju prácu, pretože stabilizujú hladinu cukru v krvi. Taktiež majú vysoký obsah vitamínu B6, ktorý zabraňuje rastu rakoviny pankreasu.

Sweet-Potatoes-PancreasFoods

.src

 

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť