Jednohubky

Nové snímky Pluta

Pred niekoľkými dňami NASA zverejnila nové snímky Pluta. Spolu s nimi zistili ďalšie zaujímavé skutočnosti o tejto trpasličej planéte.

Na úvodnej fotke, ktorá vznikla zložením nových snímok vidieť pohľad, aký by sa nám naskytol zo vzdialenosti 1 800 km nad rovníkom Pluta. Je to počítačovo upravená snímka, ktorej účelom bolo poskytnúť perspektívu- použité zábery vznikli vo vzdialenosti 80 000 km. ,,Pluto nám ukazuje rôznorodosť typov terénu a komplexnosť procesov, ktoré prekonávajú všetko, čo sme v Slnečnej sústave videli,“ povedal o nových fotkách vedec Alan Stern. Je totiž pravda, že už z prvých fotiek po prelete bolo vidieť, že táto trpasličia planéta je oveľa zaujímavejšia, než sa čakalo a najnovšie fotky to len potvrdzujú. ,,Keby pred preletom takto nakreslil Pluto nejaký umelec, tak by som mu asi povedal, že to prehnal. Ale ono to tam naozaj je, „vyjadril sa tiež Alan Stern. Na snímkach je vidieť rôzne útvary. Niektoré z nich pripomínajú duny, iné zase pozostatky po pohybe zmrznutého dusíka, ktorý sa akoby rozlial okolo hôr do okolitých plání.

2nh-surface-features-9-11-15
Snímke dominuje ľadová pláň neoficiálne nazvaná Sputnik Planum, ale vidíme tu aj široké spektrum terénov, ktoré toto miesto obklopujú. Najmenšie viditeľné objekty majú veľkosť približne 800 metrov, pričom mozaika pokrýva oblasť širokú približne 1600 km. Snímky zaobstarala sonda New Horizons zo vzdialenosti 80 000 kilometrov.
 

3nh-chaos-region-9-10-15
Uprostred snímky, ktorú pokrýva oblasť so šírkou 470 km, je vidieť zvláštne rozlámaný terén, ktorý leží na severozápadnom cípe Sputnika (napravo). Snímka vznikla vo vzdialenosti 80 000 km.
 

4nh-dark-areas-9-10-15
Pohľad na oblasť širokú približne 350 kilometrov ukazuje neuveriteľnú rozdielnosť a pestrosť geologických foriem terénu.
 

6nh-composite-haze-image-9-10-15
Táto fotografia vznikla pri zákryte Slnka Plutom .

.src

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť