stres a hnev_titulka
Ľudské telo

Dlhodobý stres a jeho účinok na krátkodobú pamäť

Štúdia tiež skúmala, ako dlho trvá pamäti zotaviť sa z dlhodobého stresu.

V novom výskume bolo zistené, že dlhodobý stres poškodzuje krátkodobú pamäť. Vedci sa domnievajú, že chronický stres vedie k nárastu makrofágov v mozgu. Makrofágy sú bunky, ktoré sú charakteristické svojou schopnosťou fagocytózy a patria do skupiny buniek, ktoré zabezpečujú ochranu organizmu pred baktériami a inými cudzorodými látkami.

Imunitnému systému trvá štyri týždne, kým odpovie na spôsobenú situáciu, zníži a vyrieši problémy s pamäťou.

Dr Jonathan Godbout, vedúci výskumu, povedal:
„Ide o chronický stres. Nie je to stres len z prezentácie nejakého referátu alebo zo stretnutia sa s niekým, koho nepoznáte.“

Vo výskume bola použitá skupina myší, ktoré sa učili prejsť bludiskom, na konci ktorého bola diera na únik. Niektoré z nich sa stali „sociálnymi vyvrheľmi“. Bolo to spôsobené ich opakovaným ohrozovaním alfa myšou. Myšlienkou bolo napodobniť druh chronického sociálneho stresu, ktorému by mohli čeliť aj ľudia pod tlakom svojho protivného šéfa alebo iných opakovaných stresujúcich situácií.

Všetky myši boli vystavené agresívnemu narušiteľovi, ktorý ich nútil bežať cez bludisko k únikovej diere. Keď sa v bludisku objavil narušiteľ, chronicky vystresované myši mali ťažkosti so zapamätaním si cesty cez bludisko. Dr. Godbout vysvetľuje:
„Vystresované myši si nemohli spomenúť na cestu. Myši, ktoré chronickým stresom netrpeli, si ju pamätali.“

U myší, ktoré patrili do skupiny „sociálnych vyvrheľov“, sa tiež objavili zmeny v ich mozgu. Problémy s krátkodobou pamäťou spôsobil zápal mozgu. Profesor John Sheridan, jeden zo spoluautorov štúdie, povedal:

„Stres uvoľňuje bunky imunitného systému z kostnej drene. Tieto bunky môžu byť dopravené do oblastí mozgu, ktoré sú spojené s neurónovou aktiváciou v reakcii na stres. Sú povolávané do mozgu – centra pamäte.“

Vedci tiež zistili, že problémy s pamäťou sa samé vyriešia v priebehu 28 dní. Avšak u myší sa prejavili symptómy depresie a sociálnej zdržanlivosti aj po uplynutí tejto periódy.

Keď vedci podali myšiam chemickú látku, ktorá inhibuje zápal v mozgu, problémy s pamäťou zmizli; aj keď symptómy depresie neboli ovplyvnené.

.src

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť