Nezaradené

Reportér BBC: Prečo by ste nikdy nemali piť whisky s ľadom

Smädný bádateľ mieri na škótsky ostrov Islay, kde sa dozvedá dôležité rozdiely medzi sladom a whisky – a ako si ju objednať v bare.

Brad Cohen:

Keď som prvýkrát ochutnal škótsku whisky bol som študent na mizine, vypil som ju na ex z £ 3 fľaše, ležal som vonku pri mojom stane na úpätí Ben Nevis, najvyššej hory Británie. Bolo to po jedle konzervovaných makarónov so syrom (sotva sa to dá prirovnať k sofistikovanej ochutnávke), mysliac si, že popíjam najhodnotnejšiu whisky na svete. Sľúbil som si, že nabudúce keď sa vrátim do Škótska, tak budem piť to najlepšie, čo krajina môže ponúknuť vo veľkom množstve a priamo od zdroja, nech to stojí, čo to stojí.

img: via www.bbc.com

Prvá škótska whisky, ktorú som pil bola miešaná. Samozrejme, že som sa nechápal rozdiel medzi jednosladovou whisky (single malt) a miešanou (blended) whisky, až kým som sa o osem rokov neskôr nevrátil do Škótska; väčšina ľudí ten rozdiel stále ešte nechápe. Miešaná whisky, ktorá na trhu tvorí viac ako 80%, vrátane značiek ako Johnnie Walker a Dewars, je zmesou sladových a obilných whisky, ktoré pochádzajú z rôznych liehovarov.

Jednosladová, ktorú škótski konzumenti často označujú skôr ako slad než ako whisky (a nikdy nie ako škótska, ako je to známe inde po celom svete), je whisky vyrobená zo sladového jačmeňa v jednom liehovare. Jednosladové whisky nemusia byť vždy lepšie ako miešané, ale väčšina škótskych najkvalitnejších a najdrahších whisky naozaj je. Miešané whiskyjemnejšie a lepšie sa pijú; Slad môže mať takmer ohromujúcu chuť.

Drvivá väčšina sladu pochádza z troch hlavných whisky-produkujúcich regiónov. The Highlands (zhruba severná polovica Škótska) a Speyside (na severovýchode krajiny), oba sú ľahko dostupné z veľkých miest a ich whisky sú pomerne prístupné pre sladového nováčika, charakteristické jemnými, kvetinovými, často delikátnymi chuťami.

img: via www.bbc.com

Potom je tu Islay, najjužnejší ostrov Vnútorných Hebrid, asi 32 km od pobrežia Severného Írska. Vzdušnou čiarou, je to približne 113 kilometrová cesta z Glasgowa na Islay. Mnohým ľuďom sa Islay whisky zdá byť ešte menej dostupná než samotný ostrov.

Ak ste skúsený konzument sladu, je pravdepodobné, že máte fľašu z Islay vo vašej skrinke s alkoholom. Na druhej strane, ak ste po prvýkrát skúsili škótsku whisky a nechutila vám mysliac si, že bola príliš dymová, alebo chutila ako liek alebo popolník, pravdepodobne pochádza z Islay.

Islay whisky získava svoju charakteristickú chuť z pálenej rašeliny (rovnaká rastlina, ktorú Škóti dlho pálili k vykurovaniu svojich domovov) za účelom vysušenia sladového jačmeňa použitého na vytvorenie whisky. Výsledky sú rozdielne; niektorí puristi veria, že rašelina odvádza od pravej chuti whisky, iní sa stávajú závislými, neustále hľadajú niečo „rašelinovejšie“. Nikdy som však neochutnal iný nápoj, ktorý by úspešnejšie „zafľašoval“ miesto. Táto whisky naozaj chutí ako Islay, destilovaná – z rašelinísk, ktoré pokrývajú ostrov, z dymu a ohňa používaných na udržiavanie tepla počas zdanlivo nekonečných zím, zo slanej pachuti mora.

Pre mňa majú liehovary blízko k magickým miestam, kde sa alchýmia snúbi s vedou k vytvoreniu niečoho oveľa väčšieho ako súčet týchto častí. Sú tiež múzeami vôní, kde každá miestnosť má krásnu a výraznú vôňu.

Návšteva škótskych liehovarov je tiež neuveriteľná vec. Za £ 5 až 7 £ si zvyčajne dokážete zaobstarať prehliadku objektu a kalíštek alebo aj dva sudovej whisky (whisky pred pridaním vody). Mnoho liehovarov tiež ponúka drahšie ochutnávky (viac ako 25 £), dáva príležitosť ochutnať vzácne whisky priamo zo suda, vrátane niektorých druhov whisky, ktoré je nemožné nájsť nikde inde a ďalšie, ktoré už možno nikdy znovu neochutnáte.

Existuje istý protokol pri objednávaní sladu v Škótsku. Po prvé, nevolajte to prosím „Škótska“. Je to whisky alebo slad. Po druhé, ak nechcete byť predmetom posmechu, neobjednávajte si slad s ľadom. Ľad znecitlivie jazyk a príliš rýchlo sa topí. Pite to čisté alebo s kvapkou vody, aby sa otvorili chute. Pitie s ľadom je prijateľné len pri zmiešanej whisky, alebo ak je vonku horúco. Lenže v Škótsku je leto druhým najznámejším mýtom po príšere Loch Ness.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť