Nezaradené

Andrea Ena – Talian, ktorý si vybral Slovensko ako miesto svojho podnikania

Andrea Ena dokázal v priebehu pár rokov spraviť na Slovensku dieru v oblasti gastronómie. Nielenže spravuje chod svojho podniku, ale dokonca v ňom aj stále pripravuje jedlá. Prečítajte si náš krátky rozhovor…

Na začiatok by som sa rád dozvedel niečo o tvojej minulosti. Ako si sa dostal na Slovensko a prečo si zakotvil práve v Ružomberku?

Pracoval som ako čašník v Lago di Garda (Taliansko) a tam som stretol dievča z Ružomberka. Začali sme spolu chodiť a dali sme sa dokopy, potom ma pozvala na Slovensko na návštevu a vtedy som sa prvý raz objavil Ružomberku.
Bolo to pred 13 rokmi, v období, keď v meste nebola veľká ponuka a konkurencia reštaurácií. Prišlo mi to ako výzva, skúsiť tu niečo podniknúť. Celé to dopadlo tak, že ja, Talian, som zostal na Slovensku a moja priateľka, Slovenka, sa vrátila do Talianska 😉12431626_10153276212391932_1579246832_n

Ako dlho tvoj podnik Pizzeria da Andrea vlastne funguje? Mohol by si popísať cestu, ktorú si absolvoval aby si sa dostal tam kde si teraz?

Ja už podnikám na Slovensku celkovo 13 rokov, cesta to nebola určite jednoduchá. Mojou výhodou bol mladý vek. Keď je človek mladý, neuvedomujete si všetky riziká a nástrahy, ktoré s tým môžu byť spojené.
Určite aj Slovenský jazyk na začiatok bol menší problém, ale okrem taliančiny ovládam anglický aj nemecký
jazyk a ľudia na Slovensku sú tiež slušne jazykovo vybavení. Najviac mi pomohlo začleniť sa do
spoločnosti to, že som hral futbal. Začal som hrávať s miestnymi a postupne som sa zoznamoval s ďalšími ľuďmi.

702912_10153276212416932_71813707_n

Tvoje kvality sú známe aj v iných regiónoch, mohol by si vybrať najznámejšie osobnosti, ktoré tvoju kuchyňu ochutnali? Prípadne na akých jedlách si pochutnali?

Tak je pravda no, k nám chodievajú často aj známe tváre z televízii či speváci atď. Ako prvá ešte 5-6 rokov dozadu si k nám prišla vychutnať pizzu Zdenka Studenková, potom moja veľmi dobrá kamarátka Eňa Vacvalová, Lucia Lužinská, Adam Ďurcia, skupina Fragile, Adriana Poláková, Karin Majtanová, Miriam Kalisová s rodinou, tiež futbalisti zo Slovenskej repre, herečky ako Bibiana Ondrejková s kamarátkami, Aďka Karnisová a Aďka Profantová, Pavol Bruchala, Peter Sagan, Miss Slovensko Karolína Chomisteková alebo hokejista Rišo Zedník… mohol by som pokračovať. Často si pochutnali na predjedlách ako sú originálne talianske prosciutto crudo, parmezán, sušené paradajky, mozzarella di bufala, risotta a spaghetti s morskými plodmi a hlavne na našich skvelých dezertoch.

1931936_10153276212491932_1377029167_n

12431465_10153276212526932_1933959110_n

12388296_10153276212836932_1744871620_n

Ľudia sa s tebou dokonca fotia, cítiš sa slávny? 🙂

Áno stáva sa aj to 🙂 ale nie, necítim sa slávny, ale je to príjemné lebo vidím radosť na tých ľuďoch čo k nám chodia, že sú úprimne spokojní.

Bol si už aj na televíznych obrazovkách, čo pre teba táto skúsenosť znamená?

Áno už skoro dva roky pravidelne chodievam variť do televízií, je to určite super skúsenosť a vedel by som si predstaviť mať aj niečo svoje. Taký program o varení aj zábavný ale na úrovni a nie ako tie, čo momentálne vidíme na obrazovkách!!

1058886_10153276212546932_1864224145_n

Máš za sebou dlhé roky v obore, určite si získal kopu ocenení. Aké to sú?

Najlepšie ocenenie sú každodenné pochvaly od zákazníkov 🙂 Je to milé si vypočuť od zákazníkov, ktorí možno pochádzajú z ČR či z Poľska, že ani v Prahe či v Krakove takú dobrú pizzu nejedli. Tak isto od talianov.

Čo je podľa teba príčinou tvojho úspechu? Máš nejaký „tajný recept“ aj na toto?

Tak nič tajné nie je… Len treba makať na sebe a hlavne si veriť, kúsok sebavedomia v tomto odbore neuškodí, lebo ak neveríte tomu čo robíte a nebaví vás to, tak to radšej nerobte. Treba milovať svoju prácu, treba stále niečo nové vymyslieť aby ste zaujali ľudí a ponúkali niečo nové.

12391980_10153253878186932_3101227528477535175_n

Plánuješ podnikať aj v inom obore, alebo už máš aj niečo rozbehnuté?

Momentálne nestíham ani to čo robím 😀 lebo naozaj behám po Slovensku dosť často a hlavne treba aj povedať, že ja vo svojej reštaurácii normálne pracujem, robím pizze alebo varím a hlavne pečiem svoje koláče z lásky. Tak veľa voľného času momentálne nemám. Ale napríklad už som otvoril pod pizzeriou prvý obchodík, malý a milý, kde ponúkam naozaj TOP potraviny, vyrobené a pestované 100% v Taliansku.

11056461_10152731412196932_2109643477267984248_n

Ďakujeme za rozhovor a prajeme ešte veľa úspechov.

Pozrite si tiež jeho FB stránku alebo Utaliana.sk

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť