Čo nám môže spôsobiť strata len jedného gramu tuku v pankrease?

Pankreas, alebo podžalúdková žľaza, pomáha pri trávení potravy, a to vytváraním pankreatickej šťavy, ktorá sa vylučuje do tenkého čreva. Nachádzajú sa v ňom aj takzvané Langerhansove ostrovčeky, ktoré produkujú hormóny inzulín a glukagón. Tie ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. Vedci vo Veľkej Británii preukázali, že strata len jedného gramu tuku v pankrease môže byť dosť na to, aby to zmiernilo príznaky cukrovky 2. typu.

Je už dávno známe, že strata hmotnosti môže výrazne pomôcť pri cukrovke 2.typu, ktorá je metabolickou poruchou charakterizovanou zvýšenou hladinou glukózy v krvi pri súčasnej rezistencii inzulínu. Až teraz sa však vedcom podarilo preukázať, aký typ straty váhy je potrebný, aby sa stav dostal pod kontrolu.

V štúdii bolo sledovaných 18 obéznych účastníkov s cukrovkou 2.typu; pred a po bypase žalúdka. Použitím citlivej magnetickej rezonancie vedci odhalili, že diabetici mali v porovnaní s iným obéznymi ľuďmi bez cukrovky 2.typu abnormálne vysoké hladiny tuku v pankrease. Operácia im pomohla spáliť tuk, obnoviť hladinu inzulínu a odbremeniť ich od užívania liekov. Výsledky naznačujú, že prebytočný tuk v pankrease je špecifický pre cukrovku 2.typu a nejakým spôsobom upcháva normálne uvoľňovanie inzulínu.

„Keď je prebytočný tuk odstránený, vylučovanie inzulínu sa zvýši na normálnu úroveň,“ vysvetľuje Newcastle University v tlačovej správe. Inými slovami, už viac nemali cukrovku.

Je to pekný objav, ale nanešťastie to nie je také jednoduché. „Keď sa opýtate, koľko musíte schudnúť, aby ste už nemali cukrovku, odpoveď je 1 gram! Ale tento gram musí byť z tuku v pankrease,“ povedal vedúci výskumník Roy Taylor. V súčasnosti je jediný spôsob ako sa to dá dosiahnuť, a síce obmedzením kalórií akýmikoľvek prostriedkami; či už diétou alebo operáciou.

Zaujímavé tiež je, že vedci porovnávali výsledky diabetikov s výsledkami „nediabetikov“, ktorí takisto podstúpili bypas žalúdka. Po operácii, všetci zúčastnení stratili rovnaké množstvo hmotnosti, približne 13% pôvodnej váhy. Napriek tomu bol veľký rozdiel v tom , kde došlo ku strate tuku.
U „nediabetikov“, ktorí nikdy nemali zvýšenú hladinu tuku v pankrease, ostalo množstvo tuku v podžalúdkovej žľaze nezmenené. Ale diabetici v ňom stratili v priemere 1,2% tuku, čo im zabezpečilo vrátenie sa na zdravú úroveň.

Počet účastníkov štúdie bol malý a výsledky musia byť zopakované vo väčšej skupine. Je potrebný aj ďalší výskum, aby sa zistilo, ako dlho bude účinok oslobodenia sa od cukrovky trvať. Napriek tomu, výsledky sú sľubné a poskytujú dôležitý pohľad na to, ako pristupovať v liečbe cukrovky 2.typu, ktorá momentálne postihuje 9% svetovej populácie.

Pokles tuku v pankrease sa netýka len straty váhy ako takej. Nie je to niečo, čo sa stane každému či už má cukrovku alebo nie. Je to charakteristické pre cukrovku 2.typu a zaujímavé je, že bez ohľadu na aktuálnu telesnú hmotnosť a to, ako človek schudne, dôležitým faktorom je strata jedného gramu tuku v podžalúdkovej žľaze.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť