Nezaradené

10 odhalených mýtov o zdraví (časť I.)

Zdá sa, že každý týždeň sa objaví nejaká nová štúdia, ktorá je v rozpore so všetkým, čo sme sa doteraz naučili o tom, ako sa starať o svoje zdravie. Aby ste vedeli rozlíšiť, čo funguje a čo je iba mýtus, prinášame vám definitívne (aspoň na teraz) odpovede na niektoré otázky týkajúce sa zdravia; na základe knihy „Your Health: What Works, What Doesn’t“.

1. Spôsobuje cukor hyperaktivitu?
Krátka odpoveď: NIE

does-sugar-make-you-hyper img: Yelp/Christine O.

Americký Národný inštitút zdravia v tom urobil jasno, pretože tvrdí, že prídavné látky a farbivá obsahujúce cukor v potravinách majú malý účinok a nezohľadňujú sa vo väčšine prípadov ADHD. (hyperkinetická porucha; porucha pozornosti s hyperaktivitou)
Mýtus sa začal šíriť v 70.rokoch 20.storočia, keď lekár napísal American Academy of Pediatrics ( Americkej akadémii pediatrie), že zistil, že cukor bol hlavnou príčinou hyperaktivity. Ale výskum ukázal niečo iné. Meta-analýza štúdie cukru z roku 1995 odhalila, že nemá vplyv na správanie alebo kognitívne funkcie u detí.

 

2. Je sirup proti kašľu účinný?
Krátka odpoveď: NIE

does-cough-syrup-work img: Jonathan Ernst/Reuters

Už je to nejaký čas, čo sa lekári zhodli, že väčšina voľne predajných liekov proti kašľu nefunguje. V roku 2014 austrálski vedci publikovali podobný záver, že sirupy obyčajne obsahujú dávky kodeínu a antihistaminiká, ktoré sú príliš nízke na to, aby efektívne účinkovali a dokonca môžu byť škodlivé pre deti. Predpis na liek proti kašľu obsahujúci antitusikum ako je napríklad levodropropizín by mohol byť lepšou voľbou.

3. Predchádza olivový olej srdcovým ochoreniam?
Krátka odpoveď: ÁNO

does-olive-oil-prevent-heart-disease img: Flickr/neeta_lind

Ak potrebujete ďalšiu zámienku na používanie olivového oleja vo všetkých možných jedlách, vedci našli súvislosť medzi užívaním olivového oleja a znížením rizika koronárnej choroby srdca. Jeho antioxidačné a proti zápalové účinky boli podrobne zdokumentované.
V štúdii o starších ženách publikovanej v roku 2015 v lekárskom časopise JAMA, španielsky vedci zistili, že stredomorská strava obohatená o extra olivový olej sa ukázala byť nápomocná pri znižovaní rizika rakoviny prsníkov; v porovnaní s ďalšími dvoma skupinami žien, ktoré fungovali na nízkotučnej diéte a na stredomorskej strave doplnenej o orechy.

4. Vedú sladené nápoje k cukrovke?
Krátka odpoveď: ÁNO

do-sugary-soft-drinks-lead-to-diabetes img: Shutterstock

Medzi novými výživovými smernicami USDA (Amerického ministerstva poľnohospodárstva), ktoré obmedzujú príjem cukru a zvýšenými daňami zo sladených nápojov v Mexiku, to nevyzerá pre takéto nápoje ružovo. Nadmerná konzumácia nevedie len k celému radu problémov, ako je napríklad zubný kaz a priberanie na hmotnosti, ale je spojená aj s cukrovkou 2.typu; vzhľadom na analýzu štúdie z roku 2010. Tí, ktorí skonzumovali jednu až dve porcie denne, mali podľa analýzy v porovnaní s tými, ktorí vypili menej ako jeden sladený nápoj do mesiaca, o 26% vyššie riziko vzniku cukrovky 2.typu.

5. Potrebujeme opaľovací krém s vyšším faktorom ako 30 SPF?
Krátka odpoveď: NIE

do-i-need-sunscreen-with-more-than-30-spf img: Shutterstock

Správa potravín a liečiv, ktorá má na starosti reguláciu ochrany proti slnečnému žiareniu, hovorí, že dôležitejším faktorom je pri opaľovacích krémoch označenie „širokospektrálny“. To znamená, že ochrana opaľovacieho krému proti UVA žiareniu je priamo úmerná ochrane proti UVB žiareniu. Áno, môžete použiť 50 SPF a cítiť sa bezpečnejšie, ale pokiaľ používate širokospektrálny faktor vyšší ako 15, mali by ste byť dostatočne chránení. Len ho nezabudnite natierať opakovane (FDA odporúča každé dve hodiny).

6. Spôsobuje MSG (glutaman sodný) v čínskom jedle bolesti hlavy?
Krátka odpoveď: NIE

is-the-msg-in-chinese-food-likely-to-give-you-a-headache img: Will Wei, Business Insider

MSG, pikantná potravinárska prídavná látka využívaná najmä na dochucovanie instantných polievok, omáčok a vo všeobecnosti ázijskej kuchyne, nikdy nebola vedecky dokázaná ako látka, ktorá spôsobuje bolesti hlavy, bolesť hrudníka, návaly tepla a otupenosť, ako niektorí tvrdia. Analýza z roku 2006 zistila, že napriek správam o citlivosti na MSG, v placebo kontrolnej štúdii citlivosť na túto látku nikdy dokázaná nebola.

7. Priberáme z orechov?
Krátka odpoveď: NIE

do-nuts-make-you-fat img: HealthAliciousNess/flickr

Pokiaľ budete jesť kúsok každý deň, nemusíte sa ničoho báť. Šálka mandlí obsahuje 3,4 gramu nasýteného (saturovaného) tuku, čo je nad rámec štandardu FDA, podľa ktorej je miera považovaná za zdravú menšia ako 2 gramy. Ale mandle a tiež ďalšie orechy sú plné iných typov tukov, ktoré sú prospešné a nápomocné pri znižovaní zlého cholesterolu. Taktiež obsahujú zdravé omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny a vlákninu. Takže, ak budete jesť orechy s mierou, pribrať by ste z nich nemali.

8. Je chôdza taká efektívna ako beh?
Krátka odpoveď: ÁNO

is-walking-as-effective-as-running img: Getty Images/Sandra Mu

Záleží však na tom, aký konečný efekt hľadáme. Keď sa na to pozeráme z hľadiska srdca a jeho zdravia, tak áno, v chôdzi a behu nie je žiaden rozdiel. Ak sa však chystáme schudnúť, lepší účinok má intenzívne cvičenie. Čo sa kolien týka, ísť si zabehať môže pomôcť viac ako sa predtým myslelo; a to podľa metaanalýzy štúdie behu a kolenného kĺbu.

9. Je pitie ovocného džúsu rovnako prospešné ako konzumácia ovocia ako taká?
Krátka odpoveď: NIE

is-drinking-fruit-juice-as-good-for-you-as-eating-fruit img: Flickr/cjtrigg

Treba si priznať, že väčšina z nás nepríjma dostatok vlákniny, takže určite nikto nechce prísť o vlákninu, ktorá sa nachádza v šupke a dužine ovocia. Štúdia z roku 2014 porovnávajúca pomarančový džús s pomarančmi naznačovala, že spracovanie vo forme džúsu by mohlo uvoľniť živiny ako flavonoidy a karotenoidy, avšak to nezvrátilo nedostatok vlákniny.

10. Sú všetky pšeničné chleby lepšie ako biele?
Krátka odpoveď: NIE

are-all-wheat-breads-better-for-you-than-white-bread img: Yelp/Grace T.

Treba vziať na vedomie, že nie všetky pšeničné chleby sú vyrábané rovnako. Väčšina bielych chlebov je vyrábaná z rafinovaných obilnín, ktoré strácajú množstvo vlákniny a živín. Celozrnný biely chlieb je však rovnako zdravý ako celozrnný tmavý chlieb. Bez ohľadu na to, akú farbu chleba uprednostňujete, uistite sa, že váš obľúbený chlieb obsahuje otruby, klíčky a semená.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť