10 potravín, ktoré vás zabijú

Vitajte pri článku o tom, čo je pre nás nevyhnutné. Sú to potraviny. Každý deň sme s nimi v styku niekoľkokrát, no my vám dnes prinášame 10 veľmi nebezpečných potravín, ktoré už asi do úst nedáte.

1. Rebarbora – listy smrti

rebarbora

Rebarborový koláč. Veľmi chutný dezert na leto. V prípade že si ale pestujete rebarboru sami, mali by ste dôsledne dbať na to aby ste zjedli len ružovú stonku. Toxíny v listoch rebarbory totiž majú tendenciu zabíjať.

2. Arašidy . Potravina spojená s tisíckami úmrtí

Je celkom deprimujúce že ak jete arašidy, musíte počítať aj s faktom že možno patríte k státisícom nešťastníkov, alergickým na túto potravinu. Arašidy sú podľa výskumov najčastejšou príčinou úmrtí z dôvodu alergie. Zlou správou je, že alergie na túto potravinu nie sú na ústupe, ale na vzostupe. V rokoch 1997 – 2002 sa počet detí alergických na túto potravinu zdvojnásobil.

3. Achee – Vrah z Jamajky

akee

Národné jedlo Jamajky tvorí Achee s treskou. Ak aj vy máte zrelý plod Achee a zjete jeho žltú časť, nič sa vám nestane. Ak však zjete aj čierne semená tohto ovocia, pripravte sa na takzvanú Japonskú zvracaciu chorobu. Viac ju už zrejme popisovať netreba. Ak dokonca zjete nezrelý plod tohto ovocia, môžete počítať aj s kómou či až smrťou.

4. Hot Dog – Aj vaše dieťa môže udusiť

V roku 2010 Americká asociácia pediatrov vyhlásila, že hot dogy by mali byť predávané s výstrahou. Prečo ? Podľa výskumov tejto akadémie, je až 20 % udusení detí do 10 rokov spôsobených hot dogmi.

5. Tuniak – Chráňte pred ním svoju tehotnú partnerku

Je to jedna z najobľúbenejších rýb sveta, no neznamená to že nemôže byť nebezpečná. V roku 2004 Americká vláda varovala tehotné ženy, pred jedením bieleho tuniaka. Obsahuje vysoké hladiny ortuti. Tá môže mať vplyv na vyvíjajúci sa nervový systém. V prípade že aj obyčajného tuniaka neskladujete v chlade, mohli by ste dostať škaredú otravu jedlom.

6. Huby – Omámia vás alebo zabijú

Divoké huby môžu byť jedovaté a smrtiace. Okrem preukázaných halucinogénnych účinkov u niektorých druhov húb, vás môžu iné druhy (mimochodom veľká časť na nerozoznanie od jedlých druhov) pokojne svojou mierou obsahu jedovatých látok aj zabiť.

7. Vajcia – Baktérie číhajú

Vajcia sú extrémne bežná potravina. Vnútri nich však môžu striehnuť aj baktérie Salmonely. Mali by ste sa preto vyhnúť všetkému, čo obsahuje nespracované vajcia.

8. Ustrice – Drahá pochúťka spôsobujúca nevoľnosť

Ustrice sú vyhľadávaná pochúťka z morského dna. Predtým ako sa dostanú k vám na tanier, práve na tomto dne filtrujú vodu a získavajú z nej potravu. Ak je však táto voda niečím kontaminovaná, existuje obrovské riziko že ustrica bude kontaminovaná tiež, a tým pádom aj vy. Našťastie vás nezabijú, no tešiť sa môžete na nevoľnosť, zvracanie a hnačku.

9. Káva – Pozor, teplé !

Okrem toho, že zafarbuje zuby a dehydratuje vás, nebudú sa vám páčiť ani popáleniny spôsobení týmto nápojom. Vyliatie kávy na kožu vám môže spôsobiť popáleniny až tretieho stupňa.

10. Kel a iná listová zelenina – Dáte si baktériu ?

Listová zelenina je zdravá. Ak vám toto vaša matka hovorila, nemala úplne pravdu. Listová zelenina je považovaná za najnebezpečnejšiu potravinu sveta. Obsahujú rôzne nečistoty a prenášajú baktérie typu E.coli či salmonela. Najnebezpečnejší zo všetkých je kel. Veľmi dobre by ste si mali rozmyslieť, čo budete jesť a ako to budete spracovávať.

 

Text: Jozef Kotrý

Zdroj: TheRichest.com | Zdroj multimediálnych súborov: Gastroslovník.sk | Úvodná fotografia: FiveHourFitness.com

Jazyková korektúra: Martin Mrázik

Preklad: Tomáš Záhradskovský 

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť