Ako často by sme si mali oprať osušku?

Osušky nie sú také čisté a svieže, ako si myslíme, že sú. Nerada to hovorím, ale vaša osuška je špinavá, veľmi špinavá. Od momentu, keď ju začnete používať, sa stáva plodnou pôdou pre baktérie, huby, odumreté kožné bunky, slinné, análne a močové sekréty; a mnohé ďalšie zárodky pretrvávajúce vo vašej kúpeľni; možno aj vrátane kvapôčok zo záchodu.

Väčšina týchto mikróbov vám pravdepodobne neublíži, lebo veľa z nich pochádza z vášho tela, no sú tam a veľmi rýchlo sa množia.

Takže, ako často môžete používať osušku, kým sa koncentrácia vašej vlastnej „vegetácie“ vymkne spod kontroly, až ju bude treba vyprať? „Keď ju môžete úplne vysušiť, nie viac ako trikrát,“ povedal pre Tech Insider Philip Tierno, mikrobiológ a patológ na New York University School of Medicine.

A to za predpokladu, že ju zavesíte sušiť sa niekde, kde sa môže na vzduchu úplne prevetrať. „Vlhký uterák rastie,“ povedal Tierno. Keď je z uteráka cítiť zápach, mal by sa oprať, pretože všade tam, kde je zápach cítiť, sa nachádza zvyšujúci sa počet mikróbov.

Uteráky sú ideálnou pôdou pre baktérie, pretože splňujú veľa požiadaviek pre mikrobiálny život: vodu, teplo, kyslík, potravu a neutrálne pH. Pre mikróby sú dôležité živiny obsahujúce biogénne prvky ako uhlík, kyslík, vodík, dusík, stopové prvky a vitamíny. Aj samotné ľudské telo poskytuje ideálne životné podmienky, preto je celé pokryté mikróbmi, ktoré sa z tela pri utieraní do uteráku usádzajú.

Je ťažké povedať či mikróby na uteráku sú škodlivé, pretože väčšina baktérií v našich domácnostiach nebezpečných nie je. Ale keď svoj uterák zdieľate s inými ľuďmi, potenciálne by ste mohli prísť do kontaktu s organizmami, s ktorými vaše telo nie je zvyknuté jednať, ako napríklad Staphylococcus aureus. To by mohlo spôsobiť vznik vyrážky, vredu alebo infekcie.

Podľa Tierno by sme mali byť obozretní a mali by sme si byť vedomí, že naše uteráky sú nechutné. A pravdepodobne ich neperieme tak často, ako by sme mali.

.src

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť