Sirup zo smrekových výhonkov. Ideálny čas na ich zber je práve teraz

Rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C.

Potrebujeme:

Mladé smrekové výhonky ( do dĺžky 5 cm )
trstinový cukor
bio citróny

Výhonky dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Plníme veľkú 5 litrový fľašu tak, že vložíme vrstvu výhonkov asi 5 cm vysokú, posypeme trstinovým cukrom, položíme 2 kolieska citróna a opakujeme, kým nie je fľaša plná. Jemne pritlačíme. Fľašu previažeme celofánom a postavíme na okno na slnečné miesto. Necháme stáť 2-3 týždne. Začne sa tvoriť hustá šťava, ktorú potom cez plátno precedíme, zlejeme do fliaš a uložíme na chladné miesto.
Užívame ako prevenciu i liečbu kašľa 1 lyžicu každé ráno alebo na ochutenie čaju či nápojov. Sirup má veľmi príjemnú chuť a ocenia ho aj deti.

V ľudovom liečiteľstve boli známe liečivé sily mladých vetvičiek, šišiek a živice, ktoré obsahujú terpentínovou silicu. Tá rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý odvádza z tela toxíny a posilňuje imunitu. Mladé smrekové výhonky zbierame v apríli až máji.

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť