Malá spoločnosť v San Franciscu vyrába víno, má to však háčik – je bez hrozna

Víno napĺňa chuťové poháriky ľudí už približne 9000 rokov. Dvojica Mardonn ChuaAlec Lee sa na jednej z ochutnávok nápoja vo viniciach zamysleli nad tým, či sa dá táto chuť replikovať a predávať za zlomok ceny oproti niektorým drahým vínam.

Otázka nezostala len pri predstavách, no začala naberať svoje reálne rozmery. So začínajúcou spoločnosťou Ava Winery v San Franciscu sa dvojica pokúša vyrobiť víno bez hrozna. Vo výrobnom procese ho celkom vynechávajú a používajú zmes aminokyselín, kyselín, cukrov, rôznych chemikálií a etanolu, aby simulovali proces fermentácie a starnutia vín, ktoré im dodáva nezameniteľnú príchuť. Chemikálie pridávajú do roztoku vody a etanolu, čím v podstate premieňajú vodu na víno.

V súčasnosti Ava Winery ponúka napodobeninu šampanského Dom Pérignon ročník 1992 za 45 eur. Skutočná cena je viac ako 100 eur. Tieto syntetické vína však majú pred sebou ešte dlhú cestu, aby o svojej chuti a kvalite dokázali presvedčiť verejnosť. Prvý test naslepo urobil časopis New Scientist a výsledkom bolo, že chutí o čosi lepšie ako vonia.

Ako sa projekt vyvinie záleží na ľuďoch a ich ochote skúsiť niečo nové. Niektorí kritici sú skeptickí ohľadom toho, ako ďaleko tento projekt môže zájsť, no možno prekvapí. Skúsili by ste víno bez hrozna?  

.src

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť