Plusy a mínusy kávy, ktoré by mal poznať každý kávičkár

Patríte k milovníkom dobrej kávy?

Káva je predmetom mnohých diskusií a štúdií, ktoré skúmajú jej účinky a pôsobenie na človeka. Ak pijete kvalitnú kávu môže to mať na vaše zdravie skutočné veľký vplyv. Okrem toho, že vás ráno prebudí toho robí omnoho viac. Jej plusy a mínusy:

+ Káva je bohatým zdrojom viacerých vitamínov, antioxidantov a minerálov.

– Pitie veľkého množstva kávy môže byť škodlivé…preto všetko s mierou!

+ Podľa výskumov znižuje pitie kávy riziko výskytu Parkinsona, Alzheimera, cukrovky 2. typu, žlčových kameňov, rakoviny pažeráka a karcinóm dutiny ústnej dutiny, astmy, poruchy srdcového rytmu, mŕtvice, cirhózy pečene. U žien znižuje pitie kávy riziko rakoviny prsníka a u mužov rakoviny prostaty.

– Zvyšuje riziko výskytu: poruchy spánku, halucinácie, pitie kávy môže tiež spôsobiť horšie vstrebávanie magnézia, zinku a železa. Zvyšuje krvný tlak, spôsobuje dehydratáciu, odbúrava vitamíny C a A. Spôsobuje škvrny na zuboch a pálenie záhy.

+ Uľavuje od bolesti svalov a je výborným zabijakom bolesti.

– Kávovník patrí k rastlinám, na ktoré sa používa najväčšie množstvo pesticídov.

+ Kávové zrná sa používajú na hnojenie pôdy, vytvárajú totiž pôdu bohatú na dusík.

.src

img: blog.doctoroz.com

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť