Pochúťka, ktorá si vyžiadala mnoho životov bola dlho zakázaná. Dnes si ju môžete na vlastné riziko dať aj v reštaurácii

Ryba sa Fugu sa dováža na rybí trh výhradne živá. Jej meno môžeme preložiť ako riečne prasiatko, pretože vyzerá milo. Zjav však klame, táto ryba je extrémne jedovatá a nebezpečná. Okrem silného jedu sa vie na obranu nafúknuť, čim odstraší nepriateľa.

Napriek jedovatosti je táto ryba vyhľadávaná pochúťka v Japonsku. Rybu musia zabiť presným rezom a vytiahnuť nebezpečné orgány aby sa podišlo otráveniu. Kuchár, ktorý vie túto rybu upraviť tak aby sa stala pochúťkou študuje prípravu ryby viac ako dva roky. Ryba obsahuje jed, ktorý napáda nervovú sústavu. Nachádza sa v črevách a dokonca aj v koži. Na otrávenie stačí aj kvapka jedu a jeho efekt sa dostaví do 10 minút. Jed paralyzuje svalstvo, a tak obeť zomiera pri vedomí na ochabnutie srdca a pľúc. Kuchár je zodpovedný nie len za prípadné nehody spôsobené zlou úpravou ryby, ale aj za odpad z ryby.

Kto a ako ochutnal rybu prvý sa doteraz nevie, ale o jej jedení sú záznamy už zo 16. storočia. Istú dobu bolo v Japonsku zakázané jesť túto rybu, pretože si vyžiadal mnoho životov. V súčasnosti je podávať túto rybu v reštauráciách zákonné. Je však potrebné, aby mal kuchár špeciálnu licenciu na prípravu tohto jedla. Tieto licencie má na starosť samostatné oddelenie v Tokijskom mestskom úrade. Nie je potrebné zdôrazňovať, ako veľmi prísne pristupujú k svojej práci.

Foto: www.studytub.com

Aj keď rybu Vám v reštauráciách môže pripraviť iba licencovaný kuchár, ktorý vám ju priamo prinesie existuje aj iná cesta. Ryba sa dá ľahko kúpiť na rybom trhu, či dokonca na internete. Aj keď zdravý rozum radí nechať prípravu na odborníka stále sa nájde veľa ľudí ktorý hrajú „japonskú ruletu“ a rybu sa snažia pripraviť doma. Takéto prípady nezriedka končia úmrtím „kuchára“.

Fugu je jediné jedlo, ktoré sa nemôže naservírovať japonskému kráľovi

zdroj: youtube.com

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť