Foto: The Event Chronicle

Pozrite sa, čo sa stalo s rodinou, ktorá na 2 týždne prešla z bežnej stravy na tú bio. Výsledok vás ohromí!

Čo by sa stalo, keby ste prešli z konvenčne pestovaných potravín na tie ekologické?

Švédska rodina sa zapojila do experimentu, ktorým sa snažili zistiť, čo spôsobí prechod na ekologickú stravu pre zdravie človeka.

Spôsob, akým pestujeme väčšinu potravín nie je trvalo udržateľný, škodí nielen pôde, ale aj vode či včelám. Napriek tomu väčšina politikov nemá záujem o rozvoj ekologického poľnohospodárstva. Na druhej strane, spotrebitelia nechcú platiť viac za bio produkty.

“Chceli sme sa dozvedieť viac o tom, čo sa deje v tele pri prechode z konvenčného na ekologické stravovanie. Myslíme si, že je to dobré nielen pre ľudí, ale aj pre životné prostredie,” píše Coop vo svojej správe.

Foto: Science in the News – Harvard University

Švédsky potravinový reťazec Coop sa rozhodol podporiť takýto typ poľnohospodárstva. Pripravili test, ktorého výsledok vás prekvapí. Od každého člena rodiny, ktorá predtým nekonzumovala bio potraviny, odobrali vzorky moču. Výsledky ukázali, že v ich telách sa nachádzajú rôzne druhy pesticídov.

“Našli sme insekticídy, fungicídy, rôzne regulátory rastu rastlín,” povedal Jorgen Magner z Environmental Research Institute.

Foto: Daily Health Post

Experiment spočíval v tom, že rodina na dva týždne vymenila všetky bežné potraviny za tie bio (i predmety osobnej hygieny). Po dvoch týždňoch došlo opäť k odobratiu moču u všetkých členov rodiny. Výsledok bol ohromujúci, takmer všetky pesticídy zmizli.

“Vieme veľmi málo o dlhodobých účinkoch konzumácie potravín ošetrených pesticídmi. Zvlášť, keď si uvedomíte, že chemické látky môžu byť oveľa nebezpečnejšie, keď sa spoja,” hovorí vedec Jorgen Magner.

Pozrite si video, ktoré malo na sociálnych sieťach viac ako 35 miliónov videní.

zdroj: Bioma.cz

Nedávna štúdia zameraná na účinky ťažkého kovu kadmia na ľudské telo a kontaminované výrobky, ktoré ho často obsahujú, ukázala, že organické plodiny majú takmer o 50 % menej škodlivých látok. James DiNicolantonio, výskumný pracovník v nemocnici St. Luke, zameraný na kardiovaskulárne ochorenia, predpovedá, že zníženie spotreby kadmia (v ekologickom poľnohospodárstve) môže viesť k zníženiu úmrtnosti o 20% (kvôli nižšiemu riziku kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny).

Foto: True Activis

Chceli by sme však upozorniť na to, že nie všetky na prvý pohľad bio potraviny sú pestované ekologicky a tým pádom nemusia byť zdraviu prospešné. Tento článok nijakým spôsobom nepropaguje bio potraviny ako také, ale snaží sa poukázať na rozdiely medzi bežným a ekologickým poľnohospodárstvom, ktoré sa odrážajú na zdraví človeka. Rovnako sa snažíme vzbudiť povedomie o škodlivých účinkoch bežných postrekov a hnojív. Nemusíte okamžite utekať do obchodu pre bio potraviny, možno na začiatok postačí, keď pesticídy vo svojej záhradke vymeníte za tie prírodnejšie, ktoré sa využívajú i v ekologickom poľnohospodárstve.

zdroj: huffingtonpost.co

zdroj: dailyhealthpost.com

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť