Prečo patrí jablko k najlepším hojivým potravinám?

Vedeli ste, že obyčajné jablko môže pomôcť zabiť viacero druhov rakovín, chráni telo pred nukleárnym spádom a udržuje priechodné artérie?

Mnohé lieky a liečebné procedúry so sebou prinášajú aj vedľajšie účinky. Obyčajné jablko je oveľa lacnejšie ako väčšina liečebných procedúr, navyše telu nijako neškodí. Práve naopak, pre telo sú jeho výživné látky vždy prínosom.

Konzumácia jabĺk bola predmetom viacerých štúdií zameraných na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.

apples

img: thenaturalwayofhealing.com

Ďalšie typy rakovín, kde sa ukázalo, že ich jablko dokáže ničiť:

Rakovina pečene: experimentálne sa potvrdilo, že jablkový džús, jablčný pektín a jablčná šupka majú na rakovinu pečene ničivý vplyv.

Rakovina prsníka: jablká dokážu brániť jej vzniku, ako ju aj potlačiť, čo sa dokázalo na zvieracích štúdiách.

Rakovina rezistentná na viaceré lieky: karotenoidy extrahované z jabĺk dokázali potlačiť tento typ rezistentných rakovinových bunkových kultúr.

Rakovina pažeráka: Bolo zistené, že prokyanidín z jablka tlmí rast rakoviny pažeráka.

Rakovina žalúdka: Jedným zo spôsobov, ktorými jablko predchádza vzniku rakoviny žalúdka, je jeho schopnosť potláčať Helikobaktera pylori. Ten je považovaný za hlavnú príčinu žalúdočných vredov i rakoviny žalúdka.

apples2

img: arogyamasthu.com

Jablká sú tiež schopné odvádzať rakovinotvorné rádioizotopy. Tie sa v našom tele naakumulovali ako výsledok nukleárneho spádu po atmosférických skúškach jadrových zbraní alebo po haváriách atómových elektrární.

Po výbuchu v Černobyle sa používal jablčný pektín na zníženie úrovne cézia-137 u detí. V niektorých prípadoch sa dosiahlo jeho 60% zníženie. V rokoch 1996 až 2007 bol jablčný pektín podaný 160 000 deťom z okolia Černobyľu.

Zistilo sa tiež, že jablčný pektín dokázal brániť absorpcii v tenkom čreve aj najnebezpečnejšiemu zo všetkých rádioaktívnych izotopov, ktorým je plutónium-239.

.src

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť