Foto: pinterest.com

Sú bez chuti ale aj tak ich kupujeme. Viete, odkiaľ sa berú paradajky v januári?

Lacná pracovná sila, chemikálie a znečisťovanie životného prostredia= rajčiny z obchodu.

Máte aj vy radi rajčiny? Samozrejme, nie je na tom nič zlé. Sú zdravé, chutné a šťavnaté. Najlepšie sú však vtedy, keď je letná sezóna a sú „naše“. Zo záhrad alebo z miestneho trhu. Dnes to však vyzerá tak, že už nič nie je celkom prirodzené alebo skôr, že je všetko možné. Paradajky vypestované aj v januári sú zo Španielska.

Na obrázku je možné vidieť výraznú zmenu povrchu krajiny.

Foto: egrupos.net

Poznáte Almeríu, krásnu slnečnú oblasť v Andalúzii? Obmýva ju more, ukrýva niekoľko krásnych zákutí, ale aj niečo celkom iné. Mnoho kilometrov štvorcových skleníkov plných rajčín.

Táto chutná zelenina (podľa vedcov ovocie) je pestovaná tak, že nikdy nevidela pôdu alebo slnečné žiarenie. Chemické hnojivá k rajčinám prúdia prostredníctvom zavlažovania, ktoré riadi počítač.

Nikde nekončiace skleníky.

Foto: egrupos.net

Okrem toho, že rajčiny z takéhoto druhu poľnohospodárstva vôbec nie sú také chutné a skleníky narúšajú miestnu klímu, mnoho ľudí v nich pracuje ilegálne. Dokonca sú tam veľmi časté nadčasy a aj problémy s vyplácaním týchto pracovníkov. Tí sú najčastejšie z Maroka, Rumunska či Západnej Afriky.

Foto: Interempresas

Foto: easyPonic

Žiaľ, aj v treťom tisícročí to stále vyzerá tak, že pod lampou je najväčšia tma. Turisti z celého sveta sú len kúsok od plastových skleníkov, kde približne zo 110 tisíc ľudí je 80 000-90 000 zo zahraničia a až polovica z nich nelegálne ako lacná pracovná sila. Takýmto ľuďom platia tak málo, ako je to len možné.

zdroj: independent.co.uk

zdroj: theguardian.com

Vaše komentáre sú vítané
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť