pixabay.com
Nezaradené

Viete akým spôsobom si pripravíte čaj, ktorý bude mať na organizmus najblahodarnejší účinok?

Najlepším spôsobom, ako si uvariť čaj a pritom získať najviac výhod pre vaše zdravie, je práve varenie čaju v mikrovlnnej rúre. Mikrovlnná rúra sa stala štandardom mnohých domácností. Používa sa na ohrievanie jedál a nápojov, mnohí v nej pripravujú pukance alebo pečú rôzne slané či sladké dobroty.

Z výskumov Univerzity v Newcastle vyplýva, že najhodnotnejším spôsobom je príprava čaju v mikrovlnke. Prečo práve takto? Mikrovlnné žiarenie totižto dokáže z čajových lístkov „vybrať“ približne 80 % antioxidačných katechínov a kofeínu.

Foto: pixabay.com

Tieto hodnoty sú najlepšie v porovnaní s akýmkoľvek iným spôsobom prípravy čaju. Polyfenoly (katechíny) sú antioxidanty, ktoré prispievajú k zníženiu kardiovaskulárnych ochorení, k zníženiu hladiny cholesterolu, bojujú proti vysokému tlaku či cukrovke.
L-theanín je esenciálna aminokyselina podporujúca uvoľnenie organizmu, nachádzajúca sa predovšetkým v zelenom čaji i  v rastlinách a hubách. Z vitamínov sú v čaji obsiahnuté najmä vitamín C, B6, tiamín a riboflavín.

Foto: pixabay.com

Aký je odporúčaný postup prípravy?

Jednoducho zoberte obľúbené čajové vrecúško, vložte ho do šálky a zalejte horúcou vodou. V mikrovlnnej rúre ho ohrievajte približne 30 sekúnd pri strednom výkone. Chvíľu nechajte lúhovať, následne vrecúško vyberte zo šálky a čaj máte hotový.

„Príprava nápojov a jedál v mikrovlnke je jednou z pokročilých technológií na získavanie vyššieho množstva bioaktívnych zlúčenín z produktov.“ Dr. Quan Vuong

Foto: University of Newcastle

Tento spôsob prípravy vychádza z výskumu doktora Quana Vuonga. Výskumník pôsobiaci na Newcastle University sa špecializuje na zvyšovanie biologickej hodnoty potravín. Pripravoval zelený čaj v mikrovlnke a následne zisťoval, aké blahodárne účinky  môže mať čaj na ľudský organizmus. Výsledky chemických analýz ukázali, že práve touto metódou sa ich vyextrahuje najviac.

zdroj: abc.net.au

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť