NOVINKA: Jedlý obal vyrobený z mliečneho proteínu

Spoločnosť dosiahla vrchol v hromadení odpadu, ktorý pravidelne produkujeme. Často ide o ťažko rozložiteľný odpad.

Vedci z amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo preto prišli s alternatívou. Ide o jedlý obal vyrobený z mliečnej bielkoviny, zvanej kazeín.

Plastové obaly sú pre životné prostredie katastrofou. Sú vyrobené z ropy, nemôžu sa recyklovať, nerozložia sa na skládkach, čo spôsobuje uvoľňovanie škodlivých látok do životného prostredia i do nášho tela. Ďalšou nevýhodou je, že ak ho raz otvoríte, jedlo sa môže ľahko pokaziť, pretože sa nedá znovu uzatvoriť.

Alternatívna fólia je vyrobená z mliečneho proteínu, ku ktorému sa pridáva citrusový pektín, vďaka čomu je odolnejšia voči teplu a vlhkosti. Vyzerá ako plast, je však 500-krát lepší v ochrane potravín pred účinkom kyslíka. Vyrába sa z jedlého materiálu, vďaka čomu ju môžeme skonzumovať alebo kompostovať.

Obal by sa v tenkej vrstve mohol rozprašovať napr. aj na cereálie, ktoré si udržujú chrumkavosť vďaka cukrovej pokrývke. S kazeínovým filmom by však zostali chrumkavé aj bez cukru. Predpokladá sa, že jedlý obal sa objaví v  obchodoch s potravinami do 3 rokov.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť