Pizza pompeje
Ľudské telo, Veda a technika, Zaujímavosti

Nechutí vám jedlo? Vedci odhalili zvláštny faktor, ktorý ovplyvňuje ako cítime jedlo a to, či ho vlastne chceme

Patríte medzi ľudí, ktorí si radi potrpia pri výbere jedla, alebo ste skôr človekom, ktorí zje, čo mu príde pod ruku? Výskumníci najnovšie zistili ďalšiu premennú, ktorá ovplyvňuje to, ako cítime a chceme jedlo.

Predchádzajúce výskumy sa venovali hlavne vôni a štruktúre jedla, ktoré môžu ovplyvniť jeho chuť pre vyberavých, no málo sa vie o iných zmysloch. Tím z Univerzity v Portsmouthe zistil, že dôležitú úlohu zohrávania aj farba misky, v ktorej je podávané jedlo.

Experimentu sa zúčastnilo približne 50 ľudí, ktorí boli podľa meraní potravinovej neofóbie rozdelení do dvoch skupín. Pre tých, ktorí nevedia, tak potravinová neofóbia je miera neochoty jesť či skúšať nové potraviny. Ako už asi tušíte, tak výskumníci ich rozdelili na „jedákov“ a „nejedákov“. Pod jedákom v tomto prípade rozumieme ľudí, ktorí nemajú problém s konzumáciou jedla. V prípade nejedákov, ide o ľudí, ktorí sú vyberaví a často dajú od jedla ruky preč.

Na farbe misky, resp. taniera skutočne závisí

Obom skupinám následne vedci podávali identické jedlo s jedným rozdielom, ktorým bola farba misiek. Išlo konkrétne o červenú, bielu a modrú farbu. Cieľom výskumníkov bolo zistiť, ako sa mení chuť jedla  závislosti od farby a zároveň, či nejakým farba ovplyvňuje chtíč po jedle.

Vedci zistili, že v skupine, ktorej boli jedáci vyberaví, respondenti pociťovali rôznu úroveň slanosti rovnakého jedla. Konkrétne, v prípade červenej misky a modrej bol rovnaký pokrm hodnotení ako slanší, ako keď bol v bielej miske. A najmenej chcení bol v prípade, keď bol podávaný v červenej.

„Tieto poznatky by mohli byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia rozšíriť repertoár potravín,“ uviedol Dr Stafford. „Napríklad, ak by ste chceli povzbudiť vyberavého jedlíka, aby ochutnal viac zeleniny, o ktorej je známe, že je horká, môžete ju skúsiť podávať na tanieri alebo miske, o ktorej je známe, že zvyšuje sladkosť.“, doplnil.

Vedci rovnako hovoria, že tieto zistenia môžu pomôcť aj pri nastavovaní diét u ľudí, ktorú majú všeobecní problém s príjmom dostatočného množstva kalórií. Nehovor viac o problémoch s prísunom rozmanitej stravy bohatej na prospešné vitamíny a minerály. Len pre zaujímavosť, tí najviac vyberaví konzumenti potravín počas svojho života zjedia menej ako 20 rôznych druhov potravín. Preto každé povzbudenie, ktoré by viedlo k rozšíreniu ich jedálnička, by im nesmierne pomohlo s prísunom potrebných živín. Na konci dňa, by mohli žiť aj zdravší život.

„Obmedzené diéty môžu viesť k výživovým nedostatkom, ako aj zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, zlé zdravie kostí a problémy so zubami.“, hovorí Stafford.

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť