Púpava= jarné, lacné a zdravé jedlo

Je všade okolo nás, je krásna a navyše jedlá. Zaradili ste ju aj vy do svojho jarného jedálnička alebo ste ani nevedeli, že sa to dá?

Jar nám prináša pestrú stravu nielen do záhradky, ale aj na lúky či priamo domov na trávnik. Vedeli ste, že aj púpava je zdravá a jedlá?  Pri zbere kvetov môžete naraziť na ešte nerozkvitnuté puky, z ktorých si obľúbenci rastlinnej stravy vyrábajú „domáce kapary“. Doma sa puky z púpavy dajú do nádoby, zasypú soľou, zalejú octom, nechajú uležať v chladničke a môžu sa použiť tak ako normálne kapary do rôznych jedál. Úplnou klasikou sú mladé púpavové listy. Tie sú už v súčasnom období pravdepodobne horké. Najlepšie sú totiž hneď zo začiatku jari. Horkosti sa však dajú baviť máčaním v slanej vode asi polhodinku. Čím dlhšie sú však namočené, tým sú chutnejšie, no spolu s horkosťou sa vo vode zbavujú aj vitamínu C. Zaujímavým tipom je tiež prikryť živú rastlinu napríklad hrncnom a behom niekoľko dní jej listy zblednú a stratia horkosť.

Púpavová káva je tiež jednou z produktov, ktoré sa dajú vyťažiť z púpavy. Vyrába sa z koreňov. Tie je potrebné očistiť a nakrájať na malé kúsky. Následne ich chodiť na panvicu a opražiť, kým nestvrdnú. Treba na ne však dávať pozor, aby sa nepripálili. Potom stačí korienky zomlieť na mlynčeku a káva je hotová.

Úplnou klasikou je púpavový „med“ vyrábaný z kvetov. Základom je kvety vylúhovať (v studenej či horúcej vode), pridať citrón, sladidlo, scediť, uvariť a stáčať.

 

 

.src
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť