Nezaradené

# Top 5: superpálivé papričky

Carolina Reaper
Pálivosť: 2 200 000 SHU

 

01_reaper

Carolina Reaper je od roku 2013 podľa Guinnessovej knihy rekordov najštiplavejšou papričkou na svete. Pôvodne niesla kódové označenie HP22BNH a vypestoval ju Ed Currie, vlastník PuckerButt Pepper Company v Južnej Karolíne. Kvôli jej extrémnej pálivosti mnohí pochybujú, že má vôbec nejakú chuť. Trénovaní gurmáni však kontrujú tvrdením, že chuť má, a to dokonca naozaj jedinečnú – miešajú sa v nej vraj čerešňové a čokoládové tóny.

V PuckerButt ju pestujú špecificky tak, aby bola nielen výrazne pálivá, ale tiež aby sa stala „ozdobou“ každého jedla, do ktorého sa pridá. Pripraviť sa ale musíte na výrazne väčšiu pálivosť, než má priemerný slzotvorný sprej, ktorý zvyčajne začína na hodnote 500 000 SHU.

Vyzerá zlovestne, skoro ako by si vás chcela dať na obed. Zahryznite sa a uvidíte, kto z koho…

A čo to SHU?

SHU čiže Scoville Heat Unit je jednotka používaná pri meraní ostrosti. Definoval ju americký chemik Wilbur Scoville, keď začal v roku 1912 experimentovať s pálivosťou pokrmov v tzv. Zmyslovom teste: v alkohole sa najskôr rozpustí určité množstvo drvených sušených papričiek, extrakt sa následne podá piatim trénovaným ochutnavačom a riedi sa zmesou vody a cukru až do chvíle, keď aspoň traja z nich vyhlásia, že už pálenie necítia.

Spomínaný test je samozrejme značne nespoľahlivý, preto súčasné merania využívajú tzv. Vysokotlakovú kvapalinovú chromatografiu. Jedná sa o chemickú metódu rozdeľovania látkovej zmesi na jednotlivé zložky, ktoré vykazujú odchýlku iba 5%. Za pálivú chuť papričiek môže rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý tvorí okrem iného základnú súčasť koreninových sprejov. Niektoré omáčky sa pre dosiahnutie vyššej pálivosti obohacujú kapsaicinovým extraktom. Čistý kapsaicín má 16 000 000 SHU.

.src

Stránky: 1 2 3 4 5

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť