Vedci našli šiestu chuť, a tá vysvetľuje našu slabosť pre sacharidy

Slaná, sladká, kyslá, horká, umami a…. ?!

Už dávno vieme, že nerozoznávame len 4 chute, ale 5 (piatou je tzv. umami- japonské slovo, ktoré vyjadruje lahodnosť a opisuje výraznú chuť bielkovín.), no nedávno prišli s vedci s novým objavom! Šiesta chuť, kvôli ktorej máme slabosť pre sacharidy.

Vedci zhromaždili 22 jedál a ľudia ich mali ochutnať. Niektorí nazvali chuť „škrobová“, Ázijci chuť prirovnali k chuti ryže, belosi ju ohodnotili ako chuť podobnú chlebu alebo cestovinám. Tieto výsledky tiež ukazujú, že novo objavená chuť by mohla byť dôvodom, prečo ľudia milujú jesť potraviny bohaté na sacharidy, akými sú chleba a ryža.

Škrobová chuť nie je jedinou novou chuťou, ktorú vedci riešia. Už v roku 2015 výskumníci v USA našli dôkaz, že
by mohla byť aj „mastná“ chuť. Bez ohľadu na to, či sú tieto nové chute reálne, je jasné, že stále vieme len veľmi málo o našich vlastných ústach a zmysloch.

Tento výskum je naozaj dôležitý, pretože až doteraz si vedci mysleli, že nemôžeme rozpoznať chuť sacharidov. Vraj preto, že sa sacharidy rozkladajú príliš rýchlo. ,,Každá kultúra má významný zdroj komplexných sacharidov. Predstava, že nemôžeme ochutnať to, čo jeme, nedáva zmysel,“ povedal jeden z vedcov.

img: http://www.sciencealert.com/scientists-might-have-just-found-a-sixth-taste

img: Daria Nepriakhina/Unsplash.com

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť