Rastlina, ktorú dnes veľa ľudí považuje za burinu, patrí k veľmi cenným liečivým bylinám. Kvitne v apríli a máji na lúkach a trávnatých plochách.
Obsahuje veľa dôležitých vitamínov a minerálov, ako vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, zinok, horčík a kyselinu listovú. Všetky časti tejto rastliny sú jedlé a liečivé.
Púpava má schopnosť liečiť rôzne ochorenia, pomáha pri:
- chorobách pečene a žlčníka
- problémoch s pankreasom
- prečistení čriev, obličiek a celého tela
- zbavovaní toxínov z krvi
- trávení, čistí žalúdok
- prekyslení žalúdka
- únave a celkovej slabosti
- zvyšovaní chuti do jedla
- problémoch s močovými cestami
- rozpúšťaní žlčníkových kameneňov
- zlepšovaní stavu pleti s akné, či vyrážkami
- reume a cukrovke
Púpava kvitne od jari, kedy je vhodné si ju nazbierať a vysušiť. Vždy vyberajte odľahlejšie miesta bez smogu. Pripraviť si z nej potom môžete liečivý čaj, ktorý môžete piť denne jeden až dvakrát. Konzumovať ju však môžete aj čerstvú (umyté stonky – 6 ks denne) a to najmä pri problémoch so žlčníkom a pečeňou.
Púpavové listy môžete tak isto konzumovať čerstvé a pridať si ich napríklad do šalátov, alebo ako prílohu k mäsu. Mladé listy obsahujú veľa vitamínu C.
Prejdite na stranu >> 2 <<