zazracne kura mike kura bez hlavy_titulka
Zdroj: unsplash.com (Ben Moreland)
Zvieratá

Zvieratá by nemuseli viac trpieť. Podarilo sa „vypestovať“ mäso z kmeňových buniek

Spoločnosti Memphis Meats sa podarilo „vypestovať“ reálne mäso z kmeňových buniek zvierat. Hovädzie, bravčové aj kuracie mäso od tejto spoločnosti ponúka rovnaké nutričné hodnoty i chuť ako mäso kúpené v supermarkete, ale bez nevyhnutného zabíjania zvierat.

Umelé mäso prináša mnoho výhod

Vieme, že to môže znieť zvláštne, ale pred odpísaním umelého mäsa aspoň zvážte výhody. O chuti tohto mäsa by vás mohlo presvedčiť aj toto video.

 

 

Pestovanie mäsa z kmeňových buniek umožňuje kontrolovať množstvo tuku vo výslednom produkte a tak vytvoriť čo najzdravšie a nutrične bohaté mäso. Vďaka sterilnému laboratóriu sa netreba obávať antibiotík, iných patogénov a kontaminantov.

Pri tejto produkcii netrpí žiadne zviera

Samozrejme, ďalším dôležitým aspektom je, že produkovanie takéhoto mäsa nespôsobuje bolesť a utrpenie žiadnemu zvieraťu a jeho produkcia vo veľkom by znížila potrebu chovať zvieratá často v nevyhovujúcich podmienkach.

Nakoniec je tu ďalšia výhoda oproti klasickej produkcii mäsa. A to dopad na životné prostredie. Niektoré zdroje uvádzajú, že chov zvierat vo veľkom je najväčším znečisťovateľom našej planéty. Oveľa väčším ako spaľovanie fosílnych palív. Toto pri produkcii mäsa z kmeňových buniek nehrozí.

Syntetické mäso má určite potenciál. Proces výroby je oveľa zdravší a humánnejší oproti konkurencii. No len čas ukáže, či tento odvážny projekt bude schopný prežiť.

.src

Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť