konzumacia mrkvy
Ľudské telo, Zaujímavosti

Čo sa stane s vaším telom a pokožkou, keď budete každý deň jesť mrkvu?

Všestranné využitie mrkvy v kuchyni ocenia mnohí. Okrem toho je plná vitamínov a konkrétne vitamín A a látka luteín sú zodpovedné za zníženie rizika vzniku šerosleposti a podporujú celkové zdravie očí. Navyše obsahujú vitamín K a vápnik, ktoré zlepšujú vitalitu kostí a dokonca niektoré výskumy dokazujú jej schopnosť znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakovín. Začlenenie mrkvy do nášho jedálnička a jej pravidelná konzumácia prispieva k zlepšeniu kvality pokožky a to tým, že pomáha predchádzať jej poškodeniu slnkom, ktoré je hlavným vinníkom rakoviny kože a predčasného starnutia pokožky.

No ak budete konzumovať mrkvu každý deň a vo veľkom množstve, vaša pokožka môže získať oranžový nádych a to práve kvôli príjmu nadmerného množstva betakaroténov, ktoré sa usadia v krvnom riečisku. Tento stav sa nazýva karotenémia a okrem toho, že je jej výskyt zriedkavý, je najmä neškodná a zbavíte sa jej znížením konzumácie mrkvy, informuje healthdigest.com.

Mrkva ako bohatý zdroj vitamínu A

Ľudský organizmus je schopný prijať vitamín A, ktorý obsahuje aj mrkva dvomi prirodzenými spôsobmi. Vitamín A možno získať zo živočíšnych produktov ako sú mäso, mliečne výrobky, či ryby alebo konzumáciou karotenoidov provitamínu A. Túto skupinu rastlinných pigmentov dokáže naše telo premeniť na vitamín A a najznámejším zástupcom tejto skupiny je betakarotén, ktorý je zodpovedný za oranžovú farbu mrkvy. Navyše je to antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred ich poškodením, píše snakeriverseeds.com.

3 fakty o mrkve, ktoré ste možno nevedeli.

  • Mrkva nie je len oranžová a pôvodne ani nebola. Jej oranžová farba, ktorá je dnes asi najrozšírenejším odtieňom mrkvy, je výsledkom šľachtenia, ktoré sa začalo pomerne neskoro. Dnešná pestovaná mrkva pochádza z divokej rastliny s názvom Čipka kráľovnej Anny, ktorá mala pôvodne biele korene. Na území dnešného Afganistanu bola zas fialová odroda mrkvy pestovaná obyvateľmi ešte pred 1000 rokmi a pred takmer 400 rokmi sa pestovala jej žltá verzia. Ešte aj dnes Afgánci využívajú fialovú a bielu odrodu na výrobu lokálneho alkoholického nápoja. Až v roku 1600 uzrela svetlo sveta oranžová odroda, ktorá bola výsledkom šľachtenia holandských záhradníkov.
  • Jemné biele kvety mrkvy patria k najcennejším zdrojom pre opeľovače. Nektár z kvetov mrkvy je veľmi populárny nielen medzi včelami, ale pochutnajú si na ňom i osy, dravý hmyz či lienky a vďaka tomu je mrkvový záhon uprostred leta v plnom kvete.
  • U nás už nie je tak bežné konzumovať mrkvovú vňať, kvety či jej semená tak, ako tomu bolo kedysi. Mrkvové listy sa dajú využiť na výrobu chutného pesta, do omáčok či na výrobu smoothies. Kvety mrkvy sú zas vhodné do šalátov a semená oceníte ako korenie či dochucovadlo do jedál. Okrem iného sú semená využiteľné i z medicínskeho hľadiska. Pripravujú sa z nich rôzne šťavy či odvary pri žalúdočných problémoch alebo aj na zmiernenie nevoľnosti v tehotenstve.
Novší príspevok Predchádzajúci príspevok

Mohlo by sa Vám tiež páčiť